Stålbordplader

En køkkenbordplade i stål er til dig, der ikke vil gå på kompromis med hverken design, kvalitet eller funktionalitet. Her kan du blive klogere på, hvilke fordele der er, og hvad du skal være opmærksom på ved en rustfri stålbordplade.

 

Fordele ved en stålbordplade

Det er stort set umuligt at lave buler i en massiv stålbordplade. Generelt er der lidt flere fordele ved en massiv stålbordplade, som er mere varmebestandig og slagfast end en rustfri stålbordplade. Alligevel er der mange fordele ved at vælge en stålbordplade, uanset om den er massiv eller ej:

 

■ Hygiejnisk

■ Praktisk og holdbar

■ Køkkenet synes større

■ Får smuk patina med tiden

■ Nem at rengøre og vedligeholde

 

Andre fordele med stål som bordplademateriale er, at bordpladen kan komplementere dine hvidevarer, hvis hvidevarerne har et stål-look. Du kan også skabe en sammenhæng mellem stålbordpladen og vask og armatur.  

Bordplader i stål

Bordplader i stål

To typer stålbordplade

En stålbordplade er fremstillet af rustfrit stål, der er limet på en spånplade med melamin på undersiden. Stålbordpladen kan fås i flere tykkelser og med et væld af kantprofiler, der giver hvert sit unikke udtryk.

En anden mulighed er en stålbordplade, hvor bordpladen er af massivt stål. Den massive stålplade øger vægten og prisen betragteligt. Forskellen er, at den massive stålbordplade har et mere elegant udtryk, samt er mere varmebestandig og holdbar.

"
Vi har fået langt mere opbevaringsplads, og køkkenet er meget mere funktionelt. Tingene er på rette plads, når man arbejder i køkkenet
Leonardo Snelleman, København

Børstet eller curlet stål

Du kan vælge mellem to overflader til en rustfri stålbordplade: En traditionel matslebet, som er af børstet stål, eller curlet stål. Curlet stål betyder, at overfladen bliver finridset med små cirkelbevægelser, som giver stålbordpladen patina allerede ved levering.

Bordplader i stål

Bordplader i stål

Designet til at blive brugt

Det er ikke uden grund, at de fleste storkøkkener bruger stålbordplader. Det skyldes, at en køkkenbordplade i stål er utrolig robust, og bordpladen tåler det meste. Udover at en stålbordplade ikke kan ruste, tåler en massiv stålbordplade kraftige varmepåvirkninger, som adskiller stålbordpladen fra andre bordpladetyper.

Selvom en massiv stålbordplade er varmebestandig, skal du være opmærksom på, at en rustfri stålbordplade kun tåler begrænset varme. Høje temperaturer kan medføre, at den underlimede træplade løsner sig fra stålet.

Stål holder hygiejnen i top

Køkkenbordplader i stål kombinerer hygiejne med praktisk anvendelse, som tilsammen skaber en stærk helhed. Det betyder også, at stålbordpladen er antibakteriel. Det skyldes den glatte og lukkede overflade, der gør, at bakterier ikke trænger gennem bordpladen. Det er uanset, om overfladen er matslebet eller curlet.

Samtidig er en rustfri stålbordplade praktisk, fordi overgangen fra bordpladen til vasken svejses, slibes og poleres, så den ikke kan ses. Du undgår dermed sammenføjninger, hvor der kan samle sig snavs.

Eksklusive designarmaturer

Bordplader i stål

Udstråler nordisk elegance

Selvom du måske bedst kender stålbordpladen fra industrikøkkener, er en bordplade i stål mindst lige så velegnet til det private køkken. Stål er et kvalitetsmateriale, der har et råt, køligt udtryk med en nordisk elegance.

Den nordiske elegance gør, at stålbordpladen er et oplagt valg til de køkkendesign, hvor du ønsker at fremhæve den moderne stil eller understrege det klassiske udtryk.

"
For os er køkkenet det vigtigste rum. Det er her, vi samles og opholder os mest
Majbritt Lange, Videbæk

Køkkenet virker større

Stål i en bordplade giver en genspejling af lyset i rummet, der får dit køkken til at synes større. Det er især en fordel i indretningen af et lille køkken, men det er en egenskab, der er værdsat uanset størrelsen på dit køkken.

Derudover er stål et materiale, der let kan sættes sammen med mange andre materialer. Eksempelvis ser du ofte, at stål er sat sammen med massive træbordplader, hvor stålet bliver lagt ned som køkkenvask for at skåne træet. Det kolde stål spiller godt sammen med det varme træ, og er blot en af de mange måder, du kan udnytte stål i køkkenet.

Får patina med tiden

Det er ikke til at undgå, at en stålbordplade vil få ridser. Det er en del af stålbordpladens charme, der giver bordpladen patina. Ridserne har på ingen måde betydning for de gode egenskaber, som en køkkenbordplade i stål har.  

Du kan fjerne mindre ridser ved at bruge rengøringsmidler, der indeholder slibemidler, som eksempelvis flydende skurepulver. Husk dog altid, at du skal pudse i sliberetningen. Bagefter tørrer du efter med en ren, opskyllet klud og derefter med en tør klud.

Tip: Ønsker du en ridsefast overflade, er en silestone-bordplade måske noget for dig.  

En eksklusiv bordpladeløsning

Budgettet spiller ofte en stor rolle, når du skal vælge ny bordplade, da netop bordpladen ofte udgør en større del af budgettet. En køkkenbordplade i stål er en praktisk og elegant bordplade, men det er ikke den billigste bordplade – især ikke hvis du overvejer en massiv stålbordplade.

Ønsker du en nøjagtig pris på en stålbordplade til dit køkken, kan du booke en gratis og uforpligtende designaftale.   

"
Vi valgte Invita, fordi de kunne lave et smart og rummeligt køkken til os på trods af, at det ikke er det største køkken, vi har
Tina Levring, Silkeborg

Invita Roskilde

Vedligeholdelse af en stålbordplade

Efter brug tørrer du stålbordpladen af med en blød, opvredet klud. Derefter tørrer du af med en tør klud for at undgå kalkaflejringer. Du kan fjerne eventuelle kalkaflejringer med en eddikeopløsning eller andet ikke-ætsende afkalkningsmiddel. Udtørrede rester fjerner du med varmt vandt tilsat rengøringsmiddel - undlad at skrabe resterne væk.

Du skal ikke bruge ståluld, da ståluld kan efterlade små partikler, der kan udvikle sig til rustpletter. Det samme gælder med støbejernsgryder og -pander, der er placeret direkte på stålbordpladen.

"
Vi har fået langt mere opbevaringsplads, og køkkenet er meget mere funktionelt. Tingene er på rette plads, når man arbejder i køkkenet
Leonardo Snelleman, København

Oplev den elegante bordplade

Ønsker du at opleve stålbordpladen på egen hånd, kan du besøge nærmeste Invita-butik. Her står vores køkkenkonsulenter klar til at rådgive dig og besvare alle de spørgsmål, du har.

Urban køkken med bordplade i stål | Invita