komposit

Bordplader i laminat

Er du på jagt efter en flot og holdbar køkkenbordplade, der ikke ripper hele dit køkkenbudget, så er en laminatbordplade værd at overveje. Laminatbordpladen har mange fordele såsom, at den er slidstærk og nem at vedligeholde. Den findes tilmed i mange skønne farver, designs og udformninger.

Hvad består en laminatbordplade af?

Laminat er et kunstmateriale, som består af flere lag papir og lim, presset sammen under meget højt tryk og høj temperatur. Hos Invita bruger vi kun den mest holdbare laminattype, som er højtrykslaminat. Mange vælger at kombinere bordpladen med en kant, der fås i flere former og varianter, eksempelvis træ og aluminium.

 

Gode råd til laminatbordplader

Der er en række gode råd, du kan følge for at passe bedst muligt på din laminatbordplade. Følger du dem, kan du holde din laminatbordplade flot i mange år.

  • Fjern pletter hurtigt
  • Smid ikke ting som dagligvareindkøb på bordet, da det kan ridse
  • Pas på at ridse pladen med skarpe genstande
  • Beskyt bordet med bordskånere og skærebræt
  • Undgå varme gryder og fyrfadslys direkte på laminatpladen
  • Hold samlinger fri for vand og undgå buler
  • Reparer hak hurtigt, så de ikke bliver misfarvet
  • Husk at vedligeholde eventuelle trækanter

Undgå buler ved laminatsamlinger

En laminatbordplade er holdbar og nem at vedligeholde, men du skal dog være påpasselig de steder, hvor pladen er samlet, da der helst ikke skal trænge for meget fugt ned i disse ”sprækker”.

Papirlagene under laminatet kan bule op, hvis der kommer vand til det. Det kan ske, hvis samlingen ofte bliver våd. Undgå derfor at stille apparater som kaffemaskiner på en samling, da der kan trænge kondensvand ned i samlingen. Ligeledes er vand fra opvask og lignende også noget, der skal undgås i længere tid ved en laminatsamling.

Skulle skaden være sket, og kan du spotte en begyndende bule, så sørg for at få sprækken lukket straks, så der ikke sker yderligere skade. Brug eksempelvis en silikonecreme til dette, eller forhør dig hos din lokale Invita forhandler.Vedligeholdelse af laminatbordpladen

En stor fordel ved laminatbordplader er, at de er meget nemme at vedligeholde i hverdagen, og de kræver ikke nogen tidskrævende behandling. Faktisk bliver det ikke nemmere end med en laminatbordlade i køkkenet, som kun kræver vand og almindelige rengøringsmidler for at holde sig pæn.

Undgå at bruge ståluld og skurepulver på din laminatbordplade, da det kan ridse bordet. Du kan få flere gode råd til dit nye køkken under vores Tips & Trends.

Læs tips & trends

Comet Everline skuffe

Fjern pletter fra laminatbordpladen

Har du været uheldig at spilde en kras farve på dit laminatbord som eksempelvis gul karry, rødvin, kaffe, blæk eller saft fra rødbeder, så gælder det om at få fjernet pletten hurtigst muligt. Der er større sandsynlighed for at fjerne pletten fuldstændig, jo hurtigere du er til at behandle den.

Er vand og almindelige rengøringsmidler ikke stærke nok, så prøv med en blanding, der består af 50% klorin og 50% vand. Denne opløsning kan fjerne mange genstridige pletter. Er pletten der stadig, kan du forsøge dig med acetone, som er en tand skarpere til at fjerne genstridige pletter. Husk at vaske efter med vand, så klorinen og acetone ikke sætter sig fast i bordpladen og bleger den.

Grunden til, at pletter kan sætte sig fast på laminat er, at overfladen ikke er 100% lukket. Derfor kan karry og rødvin trænge ned i pladen, hvis de får lov at sidde.

Undgå ridser på din laminatbordplade

Bordplader i laminat er ikke ridsefaste, og du skal derfor tænke dig om, inden du smider dagens indkøb fra dig på en laminatbordplade. Nøgler der skurer hen ad en laminatbordplade, er heller ikke det smarteste. Ru flader fra keramik kan også lave overfladiske ridser, så tænk over, hvad du bevæger hen over laminatpladen.

Brug altid bordskånere, når du sætter varme ting fra dig på bordpladen. Derved undgår du grydemærker og andre varmepletter. Skær heller aldrig med knive direkte på bordet, da det kan lave grimme skæremærker. Brug altid skærebræt, som også sikrer en bedre hygiejne i køkkenet.

Tip: En glat ensfarvet laminatbordplade er mere sart end en ru model, der changerer i farverne.

 

Pas på laminatvarmeskader

Du skal være opmærksom på, at laminatbordpladen kan misfarves, hvis den udsættes for stærk varme. Varmeskader på laminat kan i værste tilfælde resultere i, at bordet får buler. Slemme varmeskader, hvor bordpladen har været i kontakt med flader på over 180 grader, kan ikke repareres med et godt resultat. Du bør derfor undgå at sætte varme gryder, pander og ovnfade direkte på bordpladen.

Brug altid en afsætningsrist eller bordskånere til varme ting. Du kan også vælge at få en mindre og mere hårdfør plade ved siden af dit komfur. Vælg en lille bordplade i granit, som er mere varmefast, og dermed tåler, at du sætter varme gryder, pander og fade fra dig på bordet i kort tid. Det kan også give lidt dynamik til din køkkenindretning.

Se bordplader i granit

Få hjælp til at finde den rette bordplade til dit køkken

Vores køkkenkonsulenter hjælper dig godt på vej.