Marbodal Arkitekt plus Ek - Kökslucka ekfanerad. Med våra smarta skåpsinredningar skapas ordning och reda på liten yta. Bänkskiva och stänkskydd i laminat Grå betong.

Køkkenkværn

Stort set alt organisk køkkenaffald kan kværnes med en køkkenkværn. Det er desværre bare ikke alle, der kan få gavn af en køkkenkværn. Det er nemlig sådan, at der ikke er ens regler i hele landet i forhold til at installere en affaldskværn.

Marbodal Utdragbar källsortering - som underlättar för dig att leva ett mer hållbart liv i köket.

Spar tid på din affaldssortering

Med en køkkenkværn får du optimale arbejdsforhold, for du slipper for at gøre din vask ren for kartoffelskræller, frugt, kaffegrums, grøntsager eller andet organisk affald.

Alt du skal gøre, er at putte resterne ned i køkkenkværnen, som river affaldet i små stumper, og transporterer det videre ud i kloakken og spildevandssystemet.

Det gør det nemmere at sortere det resterende affald, så du både sparer tid og undgår fejlsortering.

Bedre hygiejne i køkkenet

Smider du organisk affald i skraldespanden, kan det begynde at lugte, hvis dit affald går i forrådnelse. Det kan du undgå med en affaldskværn i dit nye drømmekøkken, der hurtigt skaffer affaldet af vejen. Det betyder også, at du undgår bananfluer, der sværmer om den fyldte skraldespand.

Du kan selvfølgelig godt leve uden en Quooker, køkkenkværn eller de andre innovative køkkenelementer, men de gør altså bare hverdagen i køkkenet lidt lettere og sjovere.
Forever Oak køkken

Det er ikke alle, der kan få

For de fleste familier vil der ikke være nogen tvivl om, at en køkkenkværn er en fordel i hverdagen. Alligevel er det sådan, at Miljøstyrelsen lader det være op til den enkelte kommune at afgøre, om de tillader, at du installerer en affaldskværn. Det skyldes, det ikke er alle kloaksystemer, der er dimensioneret til at transportere affaldet væk. Du skal derfor søge om tilladelse hos din kommune.

Er du i tvivl om reglerne i din kommune, kan du besøge din lokale Invita-butik. Her står vores konsulenter klar til at rådgive om reglerne.
Athena køkken lodret finer

Sådan fungerer en køkkenkværn

En affaldskværn bliver monteret på køkkenvaskens afløb. Når du skal bruge kværnen, starter du motoren på kontakten og tænder for vandhanen. Efter det kan du komme det organiske affald ned i køkkenkværnen. Svingarmene skubber affaldet ud mod rivejernet, som kværner affaldet til små partikler.

Det kværnede affald løber fra bunden af køkkenkværnen ud i afløbet og ned i kloakken. Du kan nemt høre, når affaldet er kværnet færdigt. Det er vigtigt, når den er færdig, at du lader kværnen køre et par sekunder med rindende vand. Vandet renser køkkenkværnen og gør, at den bliver fri for eventuelle madrester, der kan give lugtgener.

Tip: Kommer køkkenkværnen til at lugte, kan du køre en citron gennem kværnen, som sørger for, at lugtgenerne forsvinder.

Northern Shaker Olivengrøn vask armatur og bordplade

Det må du putte i køkkenkværnen

Køkkenkværnen er beregnet til stort set alt organisk affald. Det vil sige alt fra madrester, blomster og kaffegrums til teposer, knuste æggeskaller og avocadokerner. Vær opmærksom på, at fedt ikke er egnet til hverken køkkenkværnen eller rørene, og du bør derfor putte fedt i skraldespanden.

Kommer du til at putte en hård genstand i køkkenkværnen, der ikke kan kværnes, vil det larme en del. Det er ikke farligt, fordi svingarmen til sidst sætter sig fast og motoren vil slå fra. Ligeledes kan plastfolie og lignende materialer vikle sig ind i svingarmene, som forhindrer, at kværnen fungerer optimalt.

Sikkerhed ved køkkenkværn

Der er hverken knive eller skæreblade, der kan skære fingrene af, hvis du kommer til at putte fingrene ned i kværnen. Affaldskværnen bruger klodser til at skubbe madresterne, og derfor er en køkkenkværn da heller ikke farlig.

Sker det alligevel, at du eller et barn stikker fingrene ned i kværnen, mens den er tændt, vil du få et slag over fingrene af de svingarme, der skubber affaldet ud på rivejernet. Det er ikke noget, du kommer til skade af, men slaget gør, at du vil trække fingrene til dig.

Den løftede pegefinger

En af de ting, køkkenkværnen bliver beskyldt for, er at larme. Du er ikke i tvivl, når den er tændt. Det er korrekt, at køkkenkværnen forårsager støj, men det er på et niveau med andre køkkenredskaber som blendere og røremaskiner. Der findes endda modeller, der er ekstra støjsvage, og du vil derfor formentligt ikke anse støjen som et problem.

Derudover vil en installation af en affaldskværn, set ud fra et teoretisk synspunkt, kunne øge energi- og vandforbruget med op til 5%. Det er dog meget begrænset, hvad der er af dokumentation for, at kværnen faktisk øger forbruget, selvom der er foretaget målinger.
Quooker Fusion Square sort

Ingen problemer med rotter

Når der kværnes affald i vasken, kommer der mere affald i kloakken. Det betyder ikke, at du skal frygte, at du kommer til at opleve problemer med rotter. Rotter er gnavere, som lever af fast føde. Derfor kan de ikke få glæde af det kværnede affald, der flyder gennem kloaksystemet som en mos.
Quooker Flex Black carbon

Gør miljøet en tjeneste

Op til 35% af det daglige husholdningsaffald består af organisk affald. En køkkenkværn kan omdanne organisk affald til biogas, der er en gevinst for miljøet, da biogas reducerer anvendelsen af fossile brændstoffer. Det gør, at en køkkenkværn er en løsning, der både tilgodeser miljøet og sænker co2-udledningen.
Everline trægreb sort quooker armatur

Hvad siger din kommune til køkkenkværn?

Reglerne for at installere en køkkenkværn i håndvasken afhænger af, hvilken kommune du bor i. Før du installerer en affaldskværn i din køkkenvask, skal du derfor undersøge de gældende regler for netop din kommune og søge om lov til installationen – begge ting foregår via din kommunes hjemmeside.

Book et gratis møde og start din køkkenrejse

Vi mødes digitalt, i butikken eller hjemme hos dig.