Køkkentrekanten - et design for livet!

Teorien om køkkenets arbejdstrekant er også kendt som Pythagoras’ læresætning om den retvinklede trekant - og det virker stadig!

Arbejdstrekanten i køkkenet
Arbejdstrekanten i køkkenet
Arbejdstrekanten i køkkenet
Arbejdstrekanten i køkkenet
Arbejdstrekanten i køkkenet
Arbejdstrekanten i køkkenet

Her vil du vide, hvad teori en går ud på, og hvordan den kan optimere det vigtigste arbejde i køkkenet, så viser vi nogle eksempler på, hvordan den kan bruges…

Alt er baseret på tre imaginære linjer

Køkkenet arbejdstrekant blev først udviklet i 1940'erne af forskere ved et universitet, der undersøgte forholdet mellem tid og bevægelse. Trekanten bruges stadig af designere, når de skal finde den bedste grundplan for et afgrænset rum.

Kort fortalt består trekanten af tre imaginære linjer, der forbinder de tre vigtigste arbejdszoner i køkkenet, nemlig køleskab, vask og komfur. Idéen er, at hvis disse tre er relativt tæt på hinanden, skal man ikke bruge tid på at bevæge sig for meget rundt. Med andre ord er det den mest effektive udnyttelse pladsen. Ikke ligefrem raketvidenskab måske, men ganske smart alligevel.

Det er et faktum, at vi bevæger os mere inden for denne trekant end noget andet område i køkkenet, selv i dag. For at få den mest effektive planløsning anbefales det, at længdesiderne i alt skal være mindst tre en halv meter lange.

Kan man bruge teorien om arbejdstrekanten til noget?

Til en vis grad, ja! Men lad os være ærlige. Enhver idé, der er over 70 år gammel, har brug for en vis tilpasning og fintuning til nutiden. Men så længe du ikke bruger den slavisk, kan trekanten stadig være et relevant redskab i udformningen af det overordnede layout.

Tænk trekantet, bare lidt længere

Selvom køkkenet er centrum for mange flere aktiviteter end tidligere, om du har gæster eller tjekker de seneste nyheder på Facebook, er de tre arbejdszoner - køleskab, vask og komfur - stadig vigtige, og det samme gælder trekanten, der binder dem sammen.

Nedenfor kan du se, hvordan den klassiske arbejdstrekant fungerer i forskellige grundlæggende layout. Tag udgangspunkt i den løsning, der ligner dit køkken mest og planlæg sammen med en af vores indretningskonsulenter, hvordan dit køkken skal se ud.

Køkken med enkelt side og ø

Her forbinder trekantens linjer komfur, køleskab og vask sammen i et layout med en ø med masser af ekstra opbevarings- og bordplads.

Køkken med enkelt side og kogeø

I denne trekant forbindes køleskab og vask på én side med et separat område til madlavning på en nærliggende kogeø. En moderne og populær løsning, der vælges af mange.

Parallelkøkken

Dette layout fungerer godt, hvis du har et smalt køkken med to vægge, men fungerer lige så godt som en særskilt aktivitet zone i et meget større køkken. Løsningen giver masser af plads til madlavning og består af to gode arbejds- og opbevaringszoner vendt mod hinanden. Mange professionelle kokke foretrækker denne løsning, og det er let at forstå hvorfor.

L-køkken

Her får du en smart arbejdstrekant, der giver optimal udnyttelse af hjørneformen. Der er mere end nok plads bag trekanten til en ø eller måske et lille bord, der forvandler køkkenet til spiseplads.

U-køkken

Dette layout er perfekt til større køkkener og giver mere end nok opbevaringsplads samt masser af arbejdsplads. Hvis dit køkken er meget stort, er det dog vigtigt at huske, at trekantens endepunkter ikke må være alt for langt væk fra hinanden, da du ellers vil spilde en masse energi på at bevæge dig mellem zonerne.

G-køkken

En anden rummelig indretningsmulighed er den mere usædvanlige G-form, der giver plads til tre perfekt placerede arbejdszoner. Her er masser af plads, men de er stadig tæt nok på hinanden til, at du opnår trekantens effektivitet.

Europas mest energivenlige hus

Tips & tricks Køkkenindretning

Din køkkenindretning er optimal, når den er rengøringsvenlig, slidstærk og funktionel. Det stiller krav til, at din indretning af køkkenet er gennemtænkt.

Read more about Køkkenindretning
Steelline

Tips & tricks 5 tips til indretning af et lille køkken

Det lille køkken kan blive super fedt og funktionelt med en velovervejet indretning. Få vores køkkeneksperters bedste tips til indretning af små køkkener.

Read more about 5 tips til indretning af et lille køkken
Det klassiske køkken

Tips & tricks Få plads til det hele

I dag skal køkkenet kunne rumme hele familien, mange forskellige funktioner, en travl hverdag og et stigende antal køkkenmaskiner. Så hvordan får man plads til det hele?

Read more about Få plads til det hele
Gråt er hot

Tips & tricks Få det bedste frem i køkkenet

Med fremkomsten af Internettet til at søge inspiration og nem adgang til spændende og eksotiske materialer, bliver vi forkælet med rigtig mange forskellige muligheder, når det kommer til at style vores køkkener.

Read more about Få det bedste frem i køkkenet