Køkkentrekanten - 3 linjer der sikrer god indretning

Vask, kogeplader og køleskab udgør tre vigtige arbejdszoner i køkkenet. På køkkenets grundplan skal de være forbundet i en imaginær trekant – den såkaldte arbejdstrekant, som er fundamentet for en funktionel arbejdsgang og god køkkenindretning.

Følg den trekantede anbefaling

Vi færdes mest omkring kogeplader, vask og køleskab i køkkenet. Når de er tæt på hinanden, skal du ikke bruge tid på at bevæge dig for meget rundt.

Du skaber den mest effektive planløsning, når længdesiderne samlet er mellem 3,6 – 6,6 meter. Bliver afstanden for kort, vil køkkenet virke trængt. Omvendt vil større afstand gøre det mere besværligt at lave mad.

Afstand mellem vask og komfur er vigtigst

Det mest trafikerede sted i køkkenet er mellem vask og kogeplader. Afstanden mellem dem bør derfor være mellem 120 – 180 cm - helst i en ubrudt arbejdsflade, hvor køkkenmaskiner og skabe ikke kommer på tværs. Det er en fordel at have god bordplads mellem zonerne, som du kan stille fra på.

Køleskabet kan du bedre placere længere væk og stadig bevare en praktisk, god køkkenindretning.

Vinklen er ikke afgørende

Det er ikke afgørende, hvilken vinkel trekanten har. En stumpvinklet trekant kan fungere lige så godt som en retvinklet trekant. Rækkefølgen af de tre arbejdszoner er desuden underordnet.

Få 5 tips til indretning af lille køkken

Kogepladen er bedst i centrum

Elsker du at kokkerere, vil der være mange aktiviteter rundt om kogepladerne. Derfor er det en fordel at have dine kogeplader centralt placeret i køkkenet, så du let kan få fat i pander, gryder, røreske og krydderier.

Læs også: Sådan vælger du den bedste ovn og komfur

Everline køkken træ greb

Tænk udover arbejdstrekanten

God køkkenindretning starter med arbejdstrekanten, men de tre linjer er ikke nok alene.

I dag er køkkenet større og har flere smarte løsninger og køkkenudstyr end i 1940’erne, hvor teorien om køkkenets arbejdstrekant blev introduceret. Derfor er der flere hensyn, du skal tage højde for i indretningen af køkkenet.

Tip: Sørg for at have stikkontakter nær dine køkkenmaskiner, så ledningen fra kaffemaskinen nemt kan få strøm.


Vasken skal omgives af bordplads

Hav gerne 80-100 cm fri bordplads på hver side af køkkenvasken. Det letter arbejdsgangen, når I er flere i køkkenet, som skal bruge vand under madlavningen.

Husk: Det er praktisk at placere opvaskemaskinen skråt under vasken, så du nemt kan skylle tallerkener og glas af, inden de ryger ind i maskinen.

Arbejdstrekanten i praksis

Nedenfor kan du se, hvordan den klassiske arbejdstrekant fungerer på forskellige grundplaner. Tag udgangspunkt i den løsning, der ligner dit køkken mest, og planlæg sammen med en af vores indretningskonsulenter, hvordan dit køkken skal se ud.

Køkken med enkelt side og ø

Her forbinder trekantens linjer komfur, køleskab og vask sammen i en grundplan med en ø med masser af ekstra opbevarings- og bordplads.

Se mulighederne med en køkkenø

Everline køkken trægreb

Parallelkøkken

Denne køkkenindretning fungerer godt, hvis du har et smalt køkken med to vægge, men planløsningen fungerer lige så godt som en særskilt aktivitetszone i et større køkken.

Løsningen giver masser af plads til madlavning og består af to gode arbejds- og opbevaringszoner vendt mod hinanden. Mange professionelle kokke foretrækker denne løsning, og det er let at forstå hvorfor.

L-køkken

Her får du en smart arbejdstrekant, der udnytter hjørneformen optimalt.

Der er mere end nok plads bag trekanten til en ø eller måske et lille bord, der forvandler køkkenet til spiseplads.

U-køkken

Denne køkkenindretning er perfekt til både store og små køkkener. Der skabes en masse arbejdsplads, fordi alle tre vægge er udnyttet til bord- og skabsplads. 

Hvis dit køkken er meget stort, er det dog vigtigt at huske, at trekantens endepunkter ikke må være alt for langt væk fra hinanden, da du ellers vil spilde en masse energi på at bevæge dig mellem zonerne.

Book et gratis møde og start din køkkenrejse

Vi mødes digitalt, i butikken eller hjemme hos dig.