Indret et praktisk viktualierum

Viktualierummet er for mange blevet et must have, og mange nyopførte huse bliver født med et spisekammer, der fungerer som et personligt lager med god plads til langtidsholdbare mad- og drikkevarer.

Husker du mormors spisekammer?

I mormors viktualierum var der et forråd af alskens kolonialvarer. Hjemmelavede marmelader, syltekrukker, saft, småkager og et par gode flasker vin fyldte hylderne. Der var ikke fare for at løbe tør for proviant.

Er du et madøre, som holder af at tilberede og spise god mad, er viktualierummet nærmest uundværligt. Her løber du ikke tør for opbevaringsplads til hjemmelavede lækkerier, konserves og storindkøb, der sikrer husholdningsbudgettet klækkelige rabatter.

 

Praktisk opbevaringsplads

Viktualierummet kan frigøre plads fra dit køkken, så dine køkkenskuffer ikke flyder over med havregryn, pasta, sukker og krydderier, konserves og lignende. Det er dog ikke kun fødevarer, du kan opbevare i rummet.

Alt efter hvor stort dit viktualierum er, kan du også have rengøringsmidler, køkkenrulle og andre ting, som du har svært ved at få plads til andre steder

Tænk i zoner, sikr en stabil temperatur

I viktualierummet er det en fordel, hvis temperaturen er lavere end i resten af dit hjem og relativt stabil. Det giver de bedste forudsætninger for dine madvarers holdbarhed. Også vin og øl, du opbevarer i viktualierummet, trives godt i rummets kølige, stabile temperatur, hvor der ikke er noget sollys.

Overvej et viktualieskab

Har du ikke plads til at dedikere et helt rum til spisekammer med plads til diverse husholdningsartikler, kan du i stedet indrette et viktualieskab.

Ved at samle alle dine lagervarer samme sted i køkkenet, får du hurtig adgang til varerne, og du kan altid holde styr på, hvor dine fødevarer er. En velvalgt løsning er at indrette viktualieskabet i et stort hjørne- eller udtræksskab.

Spisekammer i forlængelse af køkkenet

Før du kan gå i gang med at tænke på viktualierumsindretningen, skal du vælge, hvor du vil placere det i dit hjem. I moderne boliger vil det ofte være praktisk at indrette viktualierummet i umiddelbar forlængelse af køkkenet. Det giver hurtig og nem adgang til råvarerne fra spisekammeret.

Det er derudover en god idé, hvis du vælger et rum uden vinduer. Det sikrer, at mad- og drikkevarer i rummet ikke bliver udsat for direkte sollys og svingende temperaturer.

 

Udstil viktualierummet eller afskærm det

En mulighed kan være at bruge skydedøre til et walk-in viktualierum, hvis du ønsker en pladsbesparende løsning, der giver let adgang til viktualierummet. Det lader dig samtidig skjule eventuel rod i rummet.

Har du indrettet et prangende spisekammer, som er en skam at gemme væk, kan du alternativt vælge en dør af glas.

Er du i tvivl om, hvordan du skal indrette dit viktualierum og køkken? Se hvordan andre har fået opfyldt deres køkkendrømme.