Når drømmen er en køkkenø

En køkkenø er for mange essensen af et drømmekøkken, men køkkenøen kræver god plads. Bliv guidet gennem de vigtigste overvejelser, så du kan indrette en køkkenø med et godt resultat.

Forever Oak køkken

Fordele ved en kogeø

Der er mange fordele ved et køkken med en kogeø. Det giver et indbydende og åbent køkken med god plads til hele familien eller alle vennerne. Køkkenøen er derfor perfekt til dig, der elsker at kombinere madlavning med socialt samvær.

En køkkenø er desuden en god måde at forbinde køkkenet med spisestuen, da køkkenøen skaber en naturlig opdeling fra resten af rummet. På den måde får du et åbent køkken, der stadig er adskilt fra resten af rummet.

Udforsk vores køkkenmodeller

Køkkenøen skaber et luksuskøkken

En køkkenø er et fritstående køkkenarrangement, der forbindes med et luksuskøkken – og det er med god grund. Køkkenøen kan indrettes med vask, kogeplader og spiseplads, alt efter hvor stor en køkkenø du har plads til. Et køkkenø-design passer perfekt til et stort og rummeligt køkken, men du kan også indrette et mindre køkken med køkkenø, hvis du følger vores råd om indretning, størrelse og arbejdsforhold.

Få mere inspiration til luksuskøkkener i vores køkkengalleri.

Bliv inspireret af vores køkkengalleri

Athena køkken lodret finer

Inspirationskatalog

Kom med på en rejse ind i vores verden af nytænkende og detaljerede løsninger. I vores kataloger finder du alt til køkkenet, priser, tilbehør, der kan personliggøre dit køkken og en guide til køkkenkøbet.

Gå på opdagelse i kataloget

Lille køkkenø eller halvø

Det kræver god plads for at få et godt resultat med din køkkenø. Men hvor meget plads kræver en køkkenø egentlig?

Du skal bruge mindst 20m2 for at få plads til bare en lille køkkenø. Smalle, aflange køkkener egner sig slet ikke til en indretning med køkkenø.

Vælger du en køkkenø til et rum, hvor der ikke er nok plads, vil køkkenet komme til at virke endnu mindre og mere trangt. Har du ikke pladsen, bør du opgive køkkenøen og finde en anden god løsning.

Det kan eksempelvis være en halvø, der står op mod en væg. Med en halvø får du mange af de samme fordele som køkkenøen har, men der er dog kun én vej ud af køkkenet.

Urban malet grå

Find størrelsen på din køkkenø

Højden på kogeøen er typisk mest optimal mellem 90-95 cm, da øen primært skal bruges som køkkenbordplade. Dybden bør være mindst 100 cm, især hvis du vil have kogeplader på øen, som jo ikke har en bagvæg til at tage imod sprøjt fra sprudlende gryder og pander, og du vil ikke have, at det lander på gulvet.

De fleste køkkenskabe er desuden 40 eller 60 cm dybe, og derfor giver det sig selv, at køkkenøen skal være mindst 100 cm dyb, så du kan få skabsplads hele vejen rundt.

Se vores bordplader

Vær opmærksom på længden

Længden på din køkkenø afhænger af, hvor meget den skal indeholde. Skal der både være plads til vask og kogeplader, kræver det en god længde, da begge fylder omkring 60 cm, og der skal også gerne være 60 cm bordplads mellem dem, og mindst 30 cm ved siden af dem hver.

Det kræver altså en køkkenø på mindst 240 cm i længden. En længde på omkring 120 cm kan dog gøre det, hvis køkkenøen blot skal have en køkkenvask.

Se vores udvalg af køkkenvaske og armatur

Forever Oak afrundet hjørne

Spiseplads og opbevaring

Skal der være spiseplads ved din køkkenø, kan du overveje at lave en let forhøjet bardisk eller tilføje en lavere bordplade langs køkkenøens ene side. Vælger du siddepladser i samme højde som resten af køkkenøen, skal du huske at indregne benplads i indretningen.

De fleste nøjes med to siddepladser ved køkkenøen, da man ikke sidder over for hinanden. En køkkenø med spiseplads er derfor mest velegnet til det hurtige måltid. Skal der være flere siddepladser, kan du lave dem på hjørnet af køkkenøen.

 

Sørg for god plads rundt om køkkenøen

Der skal være god plads hele vejen rundt om køkkenøen, så I ikke går i vejen for hinanden. Tænk også på mellemrummet fra køkkenøen og resten af køkkenet.

Her skal være mindst en meter, så det er nemt at gå forbi hinanden i køkkenet. Endelig skal der være plads til at åbne skuffer og skabe. Når opvaskemaskinen står åben, optager den også en del plads.

Skab gode arbejdsbetingelser

Når du indretter køkkenøen, er det vigtigt, at du sikrer gode arbejdsbetingelser. Her kan du lade dig inspirere af køkkentrekanten, hvor anbefalingen går på, at der skal være lille afstand mellem kogeplader, vask og køleskab.

Hvis du indretter køkkenøen med komfur eller kogeplader, får du brug for en emhætte ved kogeøen. Hvis du vil slippe for, at emhætten optager plads i rummet, kan du i mange tilfælde vælge at installere emhætten i loftet. Alternativt kan du vælge en kogeplade, hvor emhætten er indbygget i pladen.

 

Husk el og vand i køkkenøen

Før du vælger en køkkenø, skal du være sikker på, at der kan føres vand og el ud til køkkenøen. El, vand, gas og afløb skal komme fra rørføringer under gulvet. Det kan skabe udfordringer, men de er nødvendige for at tilslutte vask, ovn og opvaskemaskine.

I forhold til elektricitet er det en fordel at installere ”tomme rør”, så det er muligt at trække ekstra ledninger, hvis du senere får behov for det. Det kan nemlig være vanskeligt at få plads til dem efterfølgende.

Northern Shaker Olivengrøn endereol
Book møde køkkenvejledning

Skal vi hjælpe dig?

Vores konsulenter er specialister i at aflæse og forstå dine drømme. De hjælper dig med at træffe de rigtige valg og rådgiver om design, materialer, belysning og funktionel indretning, der matcher dit budget.

Tag en gratis og uforpligtende snak med vores konsulenter, og få liv i køkkendrømmene.

Book en gratis designaftale